Skip to main content
Aandacht verzacht


Lokale injectie

Lokale injectie / Proefblokkade

Lokale injectie

Wat is een lokale injectie?

U krijgt een plaatselijke injectie als uw pijn wordt veroorzaakt door een ontstoken en geïrriteerde zenuw, spier, pees of gewricht.
De injectie geeft een tijdelijke verdoving. Een ontstekingsremmend middel gaat langdurig zwelling en pijn tegen. De behandelde zenuw, spier, pees of gewricht krijgt zo rust.
We gebruiken deze lokale verdoving ook om te bekijken of een bepaalde anatomische structuur de oorzaak is van de pijnklachten. We noemen dit dan proefblokkades.

  • Uitleg van de behandeling

    Welke zenuwen kunnen worden behandeld?

    In principe kunnen alle kleine en oppervlakkig gelegen structuren met deze techniek worden behandeld. Dit maakt de techniek bruikbaar voor veel types van gelokaliseerde pijn op zeer uiteenlopende plaatsen.
    Zenuwen die frequent in ons centrum behandeld worden zijn onder meer:

    Andere veelvoorkomende injecties:

  • Technieken en verloop

    De behandeling kan echogeleid of onder röntgendoorlichting gebeuren.

    U wordt gevraagd op de behandeltafel plaats te nemen. De houding (zittend of liggend) hangt af van de plaats van de behandeling. De juiste plaats voor de behandeling wordt aangeduid en vervolgens ontsmet. Zo nodig worden doeken aangebracht om de prikplaats steriel af te schermen.

    De pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving in de huid en brengt daarna een injectienaald in. Vervolgens wordt een mengsel van een verdovingsvloeistof samen met een ontstekingsremmend middel ingespoten. Tijdens de injectie kunt u tijdelijk toename van de pijnklachten van hebben. Deze pijn verdwijnt meestal snel dankzij de verdovingsvloeistof. De behandeling duurt ongeveer vijftien minuten.

  • Resultaat

    De verdovingsvloeistof werkt ongeveer vier tot zes uur. Daarna kan de pijn terugkeren. 

    De behandeling heeft tijd nodig om in te werken. Het effect kan tot vier weken op zich laten wachten. De pijnspecialist kan de behandeling wel herhalen, maar niet onbeperkt. Soms heeft de behandeling niet het gewenste resultaat.
    Ongeveer vier tot acht weken na de behandeling wordt het resultaat beoordeeld.
    U krijgt een afspraak voor een poliklinische of telefonische controle.

    Afhankelijk van het resultaat kan uw pijnspecialist een PRF-behandeling met u bespreken (zie hiervoor de folder Zenuwbehandeling met PRF). 

  • Complicaties

    Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.

    • Na de behandeling kunt u een zwaar gevoel in de armen of benen krijgen door de verdovingsvloeistof. Dit zware gevoel is na een uur of vier verdwenen.
    • U kunt napijn krijgen van de injectie. Deze napijn kan enkele dagen duren.
      U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld Paracetamol
    • Door de medicatie kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken. Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden


Hoe ziet de behandelroute eruit?

Dit zijn de stappen die u gaat volgen

  • Voorbereiding

    Het vernieuwde pijncentrum is gemakkelijk te vinden in het Bravis ziekenhuis Roosendaal. U volgt route 73 en u meldt zich daar aan de balie.

    Bereid u voor

    Uiteraard wilt u weten wat de behandeling inhoudt en wilt u antwoorden op uw vragen. Bereid u zich dus voor op het gesprek met uw pijnspecialist. Bijvoorbeeld door uw vragen en onzekerheden op een briefje te schrijven.

    Lees meer over drie goede vragen

  • Voorlichting

    Er zal ALTIJD eerst een gesprek met u plaatsvinden waarin de klachten besproken en onderzocht worden. Vervolgens zal de behandeling besproken worden en uw vragen beantwoord.

    De behandeling vindt plaats onder doorlichting met röntgen en lokale verdoving.

  • Behandeling

    De behandeling vindt plaats op het Bravis Pijncentrum (Rte 73) en vindt plaats onder echo of doorlichting met röntgen en lokale verdoving.

    Voor deze behandeling verblijft u gedurende een uurtje op het Bravis Pijncentrum. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van het pijncentrum. 

    De doktersassistente komt u halen en brengt u naar de behandelkamer. 

  • Recovery

    Na de behandeling gaat u naar de lounge om even bij te komen onder het genot van een bakje koffie. U spreekt de pijnspecialist weer bij de controle van de behandeling over enkele weken.

  • Controle

    Als alles netjes verloopt en u voelt zich goed gaat u naar huis met een afspraak ter controle van de behandeling.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."