Skip to main content
Aandacht verzacht


Schouderpijn behandeling

Behandeling bij schouderpijn

Injectie en PRF nervus suprascapularis en axillaris

Schouderpijn behandeling

Wat is een PRF behandeling van de schouder?

U krijgt een PRF behandeling als u langdurig last heeft van schouderpijn.
De injectie geeft een tijdelijke verdoving. Een ontstekingsremmend middel gaat langdurig zwelling en pijn tegen. De behandelde zenuw krijgt zo rust. Met de PRF techniek wordt de zenuw tot rust gebracht.
PRF staat voor Pulsed Radio Frequency. Met korte stroomstootjes wordt bij de zenuw een elektrisch veld aangelegd. Hierdoor wordt de zenuw beïnvloed en kunnen de pijnprikkels minder goed worden doorgeven. De pijn zal afnemen. Omdat de zenuw verder niet wordt beschadigd, houdt de zenuw wel zijn normale functie. Een PRF-behandeling heeft als doel de pijngeleiding voor langere tijd te verminderen.

 • Uitleg van de behandeling

  Welke zenuwen spelen een rol bij schouderpijn?

  supra 01Nervus suprascapularis
  Zenuwtakjes naar de boven- en achterzijde van de schouder

  Nervus axillaris
  Zenuwtakjes naar de voorzijde van de schouder en naar de bovenarm

   

   

 • Technieken en verloop

  De behandeling gebeurt meestal echogeleid. U wordt gevraagd op een stoel of op de behandeltafel te zitten. Met een echotoestel wordt de omgeving van de zenuwen in beeld gebracht. De juiste plaats wordt aangeduid en vervolgens ontsmet. Zo nodig worden doeken aangebracht om de prikplaats steriel af te schermen.
  De pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving in de huid en brengt daarna een injectienaald in. Onder echogeleide wordt de naald op de goede positie gebracht.

  Met een zacht elektrisch stroompje wordt de positie gecontroleerd. U moet dan aangeven wanneer u een verandering bemerkt. Deze verandering kan zich uiten in warmte, druk of tinteling. Ook kunt u klopjes voelen in de schouderspieren.

  Vervolgens wordt een mengsel van een verdovingsvloeistof samen met een ontstekingsremmend middel ingespoten. Tijdens de injectie kunt u tijdelijk toename van de pijnklachten van hebben. Deze pijn verdwijnt meestal snel dankzij de verdovingsvloeistof.
  Gedurende vier minuten wordt een pijnstillend signaal opgewekt met behulp van korte puls stroompjes (pRF). Omdat de zenuw nu verdoofd is voelt u hooguit lichte klopjes. De behandeling zorgt ervoor dat de zenuw langdurig tot rust komt, zonder deze te beschadigen. Het pijnstillend effect is maximaal na 4 - 8 weken en kan zeer lang aanhouden. De behandeling duurt ongeveer vijftien minuten.

 • Nabehandeling

  Na de behandeling is het belangrijk dat u de schouder goed blijft bewegen en dat u de oefeningen van de fysiotherapeut continueert. Wanneer u werd doorverwezen via de schouderstraat krijgt u aansluitend aan de pijnbehandeling een therapiesessie bij de fysiotherapeut.

 • Resultaat

  De verdovingsvloeistof werkt ongeveer vier tot zes uur. Daarna kan de pijn terugkeren.
  Het effect kan tot vier weken op zich laten wachten. In een aantal gevallen is een herhaling van de behandeling noodzakelijk, hetzij met ontstekingsremmende medicijnen of met PRF als vervolgbehandeling. Soms heeft de behandeling niet het gewenste resultaat. Ongeveer vier tot acht weken na de behandeling wordt het resultaat beoordeeld. U krijgt een afspraak voor een poliklinische of telefonische controle.

 • Complicaties

  Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.

  • De eerste 6-24 uur kan de schouder/arm waar geprikt is zwaar aanvoelen. U moet in dat geval de geprikte schouder/arm zoveel mogelijk ondersteunen om te voorkomen dat deze ergens achter blijft hangen. Let er ook op dat u tijdens het slapen niet op die arm gaat liggen.
  • Na de behandeling kan er napijn optreden. Deze napijn kan enkele dagen aanhouden, maar verdwijnt weer vanzelf. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter). Zo nodig kan in overleg met uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller worden voorgeschreven.
  • Door de medicatie kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
   Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.


Hoe ziet de behandelroute eruit?

Dit zijn de stappen die u gaat volgen

 • Voorbereiding

  Het vernieuwde pijncentrum is gemakkelijk te vinden in het Bravis ziekenhuis Roosendaal. U volgt route 73 en u meldt zich daar aan de balie.

  Bereid u voor

  Uiteraard wilt u weten wat de behandeling inhoudt en wilt u antwoorden op uw vragen. Bereid u zich dus voor op het gesprek met uw pijnspecialist. Bijvoorbeeld door uw vragen en onzekerheden op een briefje te schrijven.

  Lees meer over drie goede vragen

 • Voorlichting

  Er zal ALTIJD eerst een gesprek met u plaatsvinden waarin de klachten besproken en onderzocht worden. Vervolgens zal de behandeling besproken worden en uw vragen beantwoord.

  De behandeling vindt plaats onder doorlichting met röntgen en lokale verdoving.

 • Behandeling

  De behandeling vindt plaats op het Bravis Pijncentrum (Route 73) en vindt plaats met echo en lokale verdoving.

  Voor deze behandeling verblijft u gedurende een uurtje op het Bravis Pijncentrum. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van het pijncentrum. 

  De doktersassistente komt u halen en brengt u naar de behandelkamer.

 • Recovery

  Na de behandeling gaat u naar de lounge om even bij te komen onder het genot van een bakje koffie. U spreekt de pijnspecialist weer bij de controle van de behandeling over enkele weken.

 • Controle

  Als alles netjes verloopt en u voelt zich goed gaat u naar huis met een afspraak ter controle van de behandeling.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."