Skip to main content
Aandacht verzacht


Ganglion Stellatum behandeling

Ganglion Stellatum behandeling

Wat is een behandeling van het ganglion stellatum?

stellatum 01Het ganglion stellatum is een zenuwknoop (ganglion) van het onwillekeurig zenuwstelsel. De zenuwknoop bevindt zich zowel rechts als links van de wervelkolom, aan de voorkant van de wervels ter hoogte van de zesde en zevende halswervel en eerste borstwervel.

De behandeling kan worden uitgevoerd voor pijnklachten in de onderkaak, nek, schouder, borst en arm. De behandeling vermindert ook
klachten bij het regionaal pijnsyndroom van de arm, bij sommige stoornissen in de doorbloeding van de arm en bij opvliegers (hot-flushes).

  • Technieken en verloop

    De behandeling gebeurt echogeleid of onder röntgendoorlichting in de pijnbehandelkamer. U wordt gevraagd op uw rug op de behandeltafel te gaan liggen. De juiste plaats wordt gemarkeerd en de huid wordt ontsmet. Vervolgens krijgt u een plaatselijke verdoving in de huid.

    De pijnspecialist zoekt met een speciale naald de zenuwknoop in de hals op. Wanneer de juiste plaats is bepaald, wordt dit gecontroleerd met behulp van een elektrisch stroompje. U kunt een uitstralende druk, tinteling, warmte of pijn in uw arm of pijngebied ervaren.

    Afhankelijk van de met u afgesproken behandeling kan het volgende plaatsvinden:

    • Proefinjectie:
      Hierbij wordt verdovingsvloeistof rondom de gevoelszenuwtjes ingespoten. De vloeistof verdooft de zenuwen gedurende enkele uren. Na de behandeling moet u aangeven of uw pijn effectief verminderd of verdwenen is.
    • Definitieve blokkade of RF-behandeling:
      Wanneer de naalden op de goede plaats staan wordt lokale verdoving ingespoten.
      Gedurende 1 minuut wordt de naaldpunt opgewarmd. Hierdoor vermindert na verloop van tijd de pijn. Functies als gevoel en spierkracht blijven werken.

    De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

  • Resultaat

    Proefinjectie

    Het effect van de verdoving wordt een uur tot enkele dagen na de injectie beoordeeld.
    Bij een positief resultaat zal met u een definitieve behandeling worden afgesproken. Bij een negatief resultaat krijgt u een afspraak op de poli om andere behandelmogelijkheden te bespreken.

    Definitieve behandeling:

    Ongeveer zes tot acht weken na de behandeling is het resultaat pas goed te beoordelen.
    U krijgt een afspraak voor een poliklinische of telefonische controle.

  • Complicaties

    Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.

    • Direct na de behandeling kunt u aan de behandelde zijde met één oog wat wazig zien of kan het ooglid afhangen.
    • Ook kunt u enkele uren een hese stem hebben. Dit zijn onschuldige bijwerkingen en deze gaan snel over.
    • Na de behandeling kan er napijn optreden, die enkele dagen kan aanhouden. Ukunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld Paracetamol.
    • Een zeer zeldzame complicatie ontstaat wanneer het longvlies wordt aangeprikt, waardoor een klaplong (pneumothorax) kan optreden.


Hoe ziet de behandelroute eruit?

Dit zijn de stappen die u gaat volgen

  • Voorbereiding

    Het vernieuwde pijncentrum is gemakkelijk te vinden in het Bravis ziekenhuis Roosendaal. U volgt route 73 en u meldt zich daar aan de balie.

    Bereid u voor

    Uiteraard wilt u weten wat de behandeling inhoudt en wilt u antwoorden op uw vragen. Bereid u zich dus voor op het gesprek met uw pijnspecialist. Bijvoorbeeld door uw vragen en onzekerheden op een briefje te schrijven.

    Lees meer over drie goede vragen

  • Voorlichting

    Er zal ALTIJD eerst een gesprek met u plaatsvinden waarin de klachten besproken en onderzocht worden. Vervolgens zal de behandeling besproken worden en uw vragen beantwoord.

    De behandeling vindt plaats onder echo of doorlichting met röntgen en lokale verdoving.

  • Behandeling

    De behandeling vindt plaats op het Bravis Pijncentrum (Rte 73) en vindt plaats onder echo of doorlichting met röntgen en lokale verdoving.

    Voor deze behandeling verblijft u gedurende een uurtje op het Bravis Pijncentrum. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van het pijncentrum. 

    De doktersassistente komt u halen en brengt u naar de behandelkamer. 

  • Recovery

    Na de behandeling gaat u naar de lounge om even bij te komen onder het genot van een bakje koffie. U spreekt de pijnspecialist weer bij de controle van de behandeling over enkele weken.

  • Controle

    Als alles netjes verloopt en u voelt zich goed gaat u naar huis met een afspraak ter controle van de behandeling.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."