Skip to main content
Aandacht verzacht

Saphenus neuralgie

Saphenus neuralgie

Wat is saphenus neuralgie ?

De nervus saphenus is een gevoelszenuw die zijn verloop kent via de lies  en onder de knie splitst in meerdere takken . Een van deze takken zorgt voor de gevoelsbezenuwing van de huid aan de binnenzijde van het onderbeen.

 • Oorzaken

  Saphenus neuralgie ontstaat vaak na spatader operaties. Ook knieprotheses zijn berucht voor het veroorzaken van saphenus neuralgie.

 • Klachten

  Bij schade of irritatie van de nervus saphenus treden vaak gevoelsveranderingen aan de binnenzijde van het onderbeen. Dit kan gepaard gaan met een branderige en stekende pijn.

 • Diagnose

  Aan de hand van het verhaal en het lichamelijk onderzoek kan de diagnose vaak met redelijke zekerheid gesteld worden. Bij twijfel wordt meestal een advies aan de neuroloog gevraagd.

 • Behandeling

  Niet-invasieve behandelingen zoals pijnstillers (paracetamol of ontstekingsremmers) kunnen helpen om de pijnklachten te verminderen. Ook middelen tegen zenuwpijn zoals gabapentine, pregabaline of amitryptilline willen werkzaam zijn tegen de pijn. Lokale toepassing van lidocaïne of capsaïcine kan ook tegen de pijn werken. Morfine-achtigen daarentegen hebben eigenlijk geen meerwaarde.

  In sommige gevallen van ernstige pijn kan een invasieve behandeling zoals injectie of electrische behandeling (PRF) van de saphenuszenuw een verbetering van de klachten geven.

  Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en revalidatiearts vaak hulp bieden. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.
  Het kan dus voorkomen dat uw klachten gecombineerd behandeld worden door meerdere specialismen.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."