Skip to main content
Aandacht verzacht

ACNES

ACNES

Wat is ACNES ?

Acnes is de afkorting voor Abdominal Cutaneus Nerve Entrapment Syndrome. Het komt er kortweg op neer dat een huidzenuwtakje in de buikwand bekneld zit. Het komt waarschijnlijk vaker voor dan we denken. Het kan mild verlopen en afen toe optreden, maar het kan ook zeer vervelenmd en heftig verlopen.

 • Oorzaken

  De precieze oorzaak is eigenlijk niet echt bekend. Wat we weten is dat het gaat om een beknelling van een huidzenuw in de buikwand. De reden waarom dit optreedt is niet bekend. Het merendeel van de patiënten krijgt het spontaan, terwijl er ook aannames zijn dat het optreedt na operaties in de buik, na zwangerschap of na sporten.

 • Klachten

  De pijn wordt meestal omschreven als een kleine lokale plek die drukpijnlijk is met uitstraling eromheen. Het is met 1 vinger aan te wijzen. Bij inspanning neemt de pijn toe en vaak is het een doffe, zeurende pijn met af en toe steken erbij.

 • Diagnose

  Het stellen van de diagnose wordt gedaan met behulp van uw verhaal. Het klachtenpatroon is hierbij belangrijk. Bij lichamelijk onderzoek zal uw buik worden onderzocht waarbij ook op de lokale plek van de pijn gedrukt zal worden. Dit bij elkaar vormt de diagnose. Vaak zijn er al vele andere onderzoeken gedaan door andere specialisten omdat vaak niet aan ACNES wordt gedacht.

 • Behandeling

  Medicijnen (paracetamol en/of ontstekingsremmers) kunnen helpen om de pijnklachten te verminderen. Ook middelen tegen zenuwpijn zoals pregabaline, gabapentine of amitryptilline kunnen hier goed werken.

  Naast pijnmedicatie kan TENS therapie worden voorgeschreven. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij deze behandeling wordt via elektrode pleisters zwakke elektrische stroompjes toegediend om de pijn te verminderen.

  In sommige gevallen van ernstige pijn kan een injectie een verbetering van de klachten geven. Er wordt dan eerst een infiltratie gedaan van de zenuw en eventueel een electrische behandeling daarna. Mocht dit allemaal niets uithalen dan volgt een afspraak bij de chirurg om te bekijken of een operatie een optie is.

  Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt, dan kunnen ook psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en revalidatiearts een bijdrage leveren. Het biopsychosociale model zal dan met u worden besproken.

  Het kan dus voorkomen dat uw klachten door meerdere specialisten tegelijk behandeld worden.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."