Skip to main content
Aandacht verzacht

Whiplash

Whiplash

Wat is een whiplash ?

Een whiplash is een veel voorkomende oorzaak van nekpijn. Meestal is een whiplash een milde, zelflimiterende, aandoening. Het kan in sommige gevallen echter ook leiden tot langdurige pijnklachten.

  • Oorzaken

    Een whiplashletsel ontstaat door een plotse voor-achterwaartse beweging van het hoofd. Dit is vaak het gevolg van een kop-staart aanrijding, maar kan ook ontstaan bij bijvoorbeeld mishandeling, sportongevallen of in pretpark attracties.

    Door de plotse beweging worden de zachte weefsels (spieren, ligamenten) in de nek verder uitgerekt dan in normale omstandigheden mogelijk is.

  • Klachten

    De symptomen ontstaan meestal in de eerste 24 uren na het ongeval. Soms duurt het enkele dagen. De klachten kunnen vervolgens enkele dagen tot zelfs weken aanhouden vooraleer ze weer verdwijnen. Veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid. Af en toe treden er ook concentratieproblemen en problemen met het geheugen op. Soms ontstaat er chronische hoofdpijn of chronische pijn in de nek of schouders.

  • Diagnose

    De aard van de pijn en het verloop van de huidige klacht wordt volledig uitvraagd. Bij chronische pijn wordt er een inschatting gemaakt van de lichamelijke en psychologische factoren die de pijn helpen in stand houden.

    Lichamelijk onderzoek omvat onderzoek van de pijnlijke zone, actief en passief bewegingsonderzoek en neurologisch onderzoek.

    In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig, echter vaak zijn deze onderzoeken al eerder verricht (bijvoorbeeld onmiddellijk na het auto-ongeval).

    Er kan beeldvorming aangevraagd worden om te beoordelen of de pijn toch niet afkomstig is van een andere onderliggende oorzaak zoals slijtage van de nek. CT-scans en MRI-scans kunnen meer informatie geven over eventuele schade in de zachte weefsels van de nek.

  • Behandeling

    De meeste symptomen ten gevolge van een whiplash verdwijnen vanzelf na 3 maanden. Gewone pijnstillers zoals paracetamol en/of ontstekingsremmers kunnen helpen om de pijnklachten te verminderen, maar ook amitriptyline, pregabaline, gabapentine, duloxetine kunnen helpen tegen de pijn. Dit zijn medicijnen die tegen zenuwpijn kunnen helpen, naast hun oorspronkelijk gebruik tegen epilepsie en depressie. Morfine-achtige pijnstillers worden ontraden bij klachten door whiplash.

    Fysiotherapie in de vorm van massage, oefentherapie en TENS is het belangrijkste onderdeel van de behandeling, bedoeld om de spierspanning en stijfheid te verminderen en de beweeglijkheid van de nek te vergroten.

    Bij langer bestaande pijnklachten na een whiplashletsel is het vaak moeilijk om de onderliggende oorzaak van de blijvende pijnklachten te achterhalen. In sommige gevallen van ernstige nekpijn, of bij uitstraling in de armen of hoofdpijnklachten kan een invasieve behandeling zoals een denervatie van cervicale facetgewrichten plaatsvinden bij onderliggende slijtage van de facetgewrichten. Ook een lokale injectie en PRF van de achterhoofdszenuw bij hoofdpijn vanuit de nek is een optie of een epidurale injectie of PRF van de zenuwwortel bij pijn door een beknelde zenuw in de nek.

    Wanneer conservatieve en invasieve behandeling geen verbetering van de klachten oplevert, kan een multidisciplinaire benadering aangewezen zijn waarbij psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en/of revalidatiearts gevraagd worden mee te kijken. Het biopsychosociaal pijnmodel zal dan met u worden besproken.

    Bij het onderzoek naar en behandeling van whiplashklachten kunnen dus meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit de neuroloog, orthopeed, revalidatiearts, fysiotherpeut en pijnarts.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."