Aandacht verzacht

Knie artrose

Knie artrose

Wat is knie artrose ?

Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het  kraakbeen achteruitgaat. Op de uiteinden van de botten die scharnieren in het kniegewricht zit een laagje kraakbeen. Normaal gesproken is dit kraakbeen heel glad, zodat uw knie gemakkelijk kan buigen, draaien of strekken. Wanneer  dit kraakbeen dunner en zachter wordt, spreken we van artrose, soms ook wel "slijtage" van de knie genoemd. Het slijmvlies aan de binnenkant van het gewricht is chronisch ontstoken. Door deze veranderingen kan de knie pijn doen en minder soepel bewegen.

 • Oorzaken

  Het is niet precies bekend wat de oorzaak van artrose is. Wel is duidelijk dat het vaker voorkomt bij mensen boven de 45 jaar, met name bij vrouwen. Mensen met overgewicht of in beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast hebben vaker klachten. Vaak zie je dat artrose in de familie voorkomt. Soms ontstaat het na beschadiging van een gewricht door een ongeval.

 • Klachten

  De pijn in de knie verergert bij iedere belasting. Dus lopen, rennen, etc laat de pijn toenemen. Vaak wordt trappenlopen genoemd als meest uitlokkende factor die de pijn laat toenemen. Daarbij kunnen ook stijfheid, bewegingsbeperking en zwelling voorkomen. Belangrijk om te weten is dat als er bij meerdere gewrichten dit soort klachten voorkomen er uitgezocht moet worden of er geen sprake kan zijn van een lichamelijke ziekte zoals reuma.

 • Diagnose

  Het stellen van de diagnose wordt gedaan met behulp van uw verhaal. Het klachtenpatroon is hierbij belangrijk.

  Tevens zal de knie worden onderzocht waarbij het bewegingsonderzoek belangrijk is om beperkingen vast te stellen.

  Als de klachten nu veel langer blijven bestaan dan verwacht en een duidelijke diagnose wordt niet gevonden, kan aanvullend een röntgenfoto of een MRI-scan gemaakt worden.

 • Behandeling

  Bij kniearthrose kunnen paracetamol en/of ontstekingsremmers worden gegeven. Liever worden geen morfine-achtigen gebruikt vanwege weinig effectiviteit en de kans op afhankelijkheid. 

  Naast pijnmedicatie kan TENS therapie worden voorgeschreven. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij deze behandeling wordt via elektrode pleisters zwakke elektrische stroompjes toegediend om de pijn te verminderen.

  In sommige gevallen van ernstige pijn kan een invasieve behandeling (Injectie) verbetering van de klachten geven. Ook een PRF van kleine zenuwtakjes kan hier van betekenis zijn.

  Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en revalidatiearts wellicht helpen uw klachten te verbeteren. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.

  Het kan dus voorkomen dat uw klachten gecombineerd behandeld worden door meerdere specialismen.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."

   


Bezoekadres

 
   Wij werken samen met 

 Zorgkaart score
Zorgkaart score 


© Bravis Pijncentrum, 2019 - 2021