Skip to main content
Aandacht verzacht

Heup artrose

Heup artrose

Wat is heup artrose ?

Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het  kraakbeen achteruitgaat. Op de uiteinden van de botten die scharnieren in het heupgewricht zit een laagje kraakbeen. Normaal gesproken is dit kraakbeen heel glad, zodat uw heup gemakkelijk kan buigen, draaien of strekken. Wanneer  dit kraakbeen dunner en zachter wordt, spreken we van artrose, soms ook wel "slijtage" van de heup genoemd. Het slijmvlies aan de binnenkant van het gewricht is chronisch ontstoken. Door deze veranderingen kan de heup pijn doen en minder soepel bewegen.

  • Oorzaken

    Het is niet precies bekend wat de oorzaak van artrose is. Wel is duidelijk dat het vaker voorkomt bij mensen boven de 45 jaar, met name bij vrouwen. Mensen met overgewicht of in beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast hebben vaker klachten. Vaak zie je dat artrose in de familie voorkomt. Soms ontstaat het na beschadiging van een gewricht door een ongeval.

  • Klachten

    De pijn in de heup verergert bij iedere belasting. Dus lopen, rennen, etc laat de pijn toenemen. Vaak wordt trappenlopen genoemd als meest uitlokkende factor die de pijn laat toenemen. Daarbij kunnen ook stijfheid, bewegingsbeperking en zwelling voorkomen. Belangrijk om te weten is dat als er bij meerdere gewrichten dit soort klachten voorkomen er uitgezocht moet worden of er geen sprake kan zijn van een lichamelijke ziekte zoals reuma.

  • Diagnose

    Het stellen van de diagnose wordt gedaan met behulp van uw verhaal. Het klachtenpatroon is hierbij belangrijk.

    Tevens zal de heup worden onderzocht waarbij het bewegingsonderzoek belangrijk is om beperkingen vast te stellen.

    Als de klachten nu veel langer blijven bestaan dan verwacht en een duidelijke diagnose wordt niet gevonden, kan aanvullend een röntgenfoto of een MRI-scan gemaakt worden.

  • Behandeling

    Bij heuparthrose kunnen paracetamol en/of ontstekingsremmers helpen om de pijnklachten te verminderen. Morfine-achtigen worden liever niet gebruikt vanwege de mindere effectiviteit en de kans op afhankelijkheid.

    Naast pijnmedicatie kan TENS therapie worden voorgeschreven. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij deze behandeling wordt via elektrode pleisters zwakke elektrische stroompjes toegediend om de pijn te verminderen.

    In sommige gevallen van ernstige pijn kan een invasieve behandeling (Injectie) in het heupgewricht een verbetering van de klachten geven.

    Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en revalidatiearts wellicht ingeschakeld worden om mee te kijken. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.

    Het kan dus voorkomen dat uw klachten gecombineerd behandeld worden door meerdere specialismen.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."