Pijncentrum Bravis start met Virtual Reality


Op de SEH en OK van het Bravis ziekenhuis wordt al geregeld gebruik gemaakt van een Virtual Reality (VR) bril. Maar op het Pijncentrum gaan ze nog een stapje verder. In september 2020 zijn zij gestart met een pilot waarbij ze door middel van een nieuwe en uitgebreidere VR-bril het comfort tijdens de behandeling willen vergroten en daarmee pijn en angst verminderen. En met succes! De pilot is in januari 2021 afgerond en er is besloten om door te gaan met dit project.

Het grote verschil tussen de bestaande VR-brillen in het ziekenhuis en die van het Pijncentrum is de software van Sync VR die in de brillen zit. Hierdoor zijn de mogelijkheden van de VR-bril nog verder uitgebreid. Zo kunnen patiënten niet alleen filmpjes op de bril kijken, maar zich bijvoorbeeld ook wanen in een heuse jungle, een spelletje spelen of een mindfulness oefening doen. “Hierdoor ben je minder gefocust op de pijnbehandeling zelf. Als we daardoor de pijn- en angstbeleving bij een patiënt kunnen wegnemen, is de VR-bril een mooie extra dienst om aan te bieden!” aldus Rianne Kruize, pijnconsulent en initiatiefnemer van dit project.

Een ander groot verschil met de bestaande VR-brillen is dat deze VR-bril verbonden kan worden met een Ipad. Hiermee kan de zorgverlener de bediening van de bril overnemen, maar ook meekijken met hetgeen wat de patiënt ziet. Daarnaast kan de zorgverlener aangeven welke houding de patiënt tijdens de behandeling heeft (zoals een buik- of rugligging of een zithouding). Doordat de bril zich aanpast aan de houding van de patiënt kan deze optimaal gebruikt worden.

Brave

Het Brave InnovatieTeam heeft samen met Rianne gekeken hoe de uitgebreidere VR-ervaring in het Bravis ziekenhuis geïntroduceerd kon worden. Martijn Franken, klinisch fysicus en lid Brave InnovatieTeam: “We waren gelijk enthousiast! We zien dat VR steeds meer een plek aan het veroveren is in de zorg. Om te kijken of deze toepassing ook voor Bravis geschikt was, hebben we de VR-bril drie maanden uitgebreid getest. Erg fijn, zo konden we kijken voor welke behandelingen de VR-bril het meest geschikt was en konden onze zorgverleners ook gelijk aan de nieuwe technologie wennen.“

Evaluatie

Het pijncentrum heeft de VR-bril ingezet bij Qutenza en schouder behandelingen. Om in kaart te brengen wat het effect van de VR-bril was en hoe de patiënten het ervaarden, werden patiënten voor en nu hun behandeling uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen.

Na een testperiode van drie maanden werden deze resultaten geavaleerd. Daaruit bleek dat de VR-bril niet effectief is voor schouderbehandelingen. De resultaten voor Qutenza behandelingen waren wel positief. Het pijncentrum heeft dan ook besloten om de technologie voor die behandelingen te blijven gebruiken.

Meer informatie:

Meer informatie over de VR-bril? Klik dan hier voor de folder.

Geschreven door
Rianne Kruize

Categorie
Nieuws

Nieuws & Actualiteiten

Altijd op de hoogte
Mondneuskapjes in publieke ruimtes

Mondneuskapjes in publieke ruimtes

| Lars Elzinga | Nieuws

Het Bravis ziekenhuis volgt het dringende advies van de overheid. Vanaf vandaag draagt iedereen een mondneuskapje in de publieke ruimtes: patiënten, bezoekers en medewerkers.

!!! UPDATE CORONA !!!

!!! UPDATE CORONA !!!

| Lars Elzinga | Nieuws

Helaas zijn we voorlopig nog niet van het coronavirus af. We bevinden ons momenteel in de tweede golf.
MAAR...
Het Bravis Pijncentrum gaat door tijdens de Corona pandemie !!!

De pijn begrijpen in 10 minuten.

De pijn begrijpen in 10 minuten.

| Redactie website | Nieuws

Op YouTube vonden we dit interessante filmpje. In 10 minuten legt het op een heldere, en ook voor kinderen begrijpelijke, wijze uit wat pijn is.